Pilkers zelf maken

silikone

Pilkers zelf maken

Naargelang er nogal wat pilkers verspeeld

worden bij de nieuwkomers

  • 2 tot 4 pilkers p/pers -  p/dag x 6 personen en op 7 dagen vissen = kom je gemideld aan een 100 stuks per visvakantie.

En deze toch aanzienlijk hoog geprijsd staan in de hengelzaken….

  • Vanaf € 10 tot 25 € het stuk, even omgerekend 100 stuks x gem: 15 € stuk = 1.500 €

Hebben wij besloten in onze begin jaren deze zelf te gaan maken en hierdoor een flinke duit te besparen. Na wat enig speurwerk en handigheid is dit dan gelukt met top resultaat om 250 pilkers te kunnen gieten en dit op een voormiddag.

silikone

Pilkers zelf maken

Wat hebt u nodig voor een gietmal te maken

Silastic 3120 silicone is een elastische silicone giet materiaal  die zelflossend is voor veel materialen. Het hard uit bij kamertemperatuur na toevoeging van harder(5%-20%). Heeft een kleine krimp(ca. 0.4 - 0.6 %) en wordt gebruikt voor  vormen met ondersnijding en heeft een uitstekende temperatuur bestendigheid.(300°Cvoor korte periode). Is meermaal herbruikbaar . Wordt gebruikt om in te gieten met: polyester hars, giethout, polyurethaan, zellaan, gips en was. Maar ook voor metalen met een lage smelttemperatuur zoals tin & lood.

U kunt gemiddeld 4 a 5  gietmallen maken van1.45 kg silastic.

Verbruik: 1.45 kg/lt   poltlife 120-180 min 
Kleur: roodbruin 

Hoe gaan wij te werk

mal

pilkers zelf maken

Met houten latjes maken we een kadertje, ietsjes ruimer ongeveer1,5 cm  aan voor en zijkanten van de pilker die we wensen te hebben. We kneden nu de boetseer klei zo, tot hij redelijk zacht is en drukken deze iets tot onder de helft van scheidingslijn van het kadertje.

 We drukken dan onze pilker tot aan de helft in de boetseerklei aan.   LET OP DE KLEI hij mag niet boven de helft van de pilker komen en boven de helft van latjes, in dien toch verwijdert deze klei eventueel met een klein houtbeiteltje. Druk nu met een potlood  6 punten 0.5mm diep in de klei, dit is voor de andere helft van de mal op zijn juiste plaats te behouden zo dat deze niet kan gaan schuiven.

mal

pilkers zelf maken

Met houten latjes maken we een kadertje, ietsjes ruimer ongeveer1,5 cm  aan voor en zijkanten van de pilker die we wensen te hebben. We kneden nu de boetseer klei zo, tot hij redelijk zacht is en drukken deze iets tot onder de helft van scheidingslijn van het kadertje.

 We drukken dan onze pilker tot aan de helft in de boetseerklei aan.   LET OP DE KLEI hij mag niet boven de helft van de pilker komen en boven de helft van latjes, in dien toch verwijdert deze klei eventueel met een klein houtbeiteltje. Druk nu met een potlood  6 punten 0.5mm diep in de klei, dit is voor de andere helft van de mal op zijn juiste plaats te behouden zo dat deze niet kan gaan schuiven

mal

pilkers zelf maken

We laten het geheel nu 12 uur uitharden op kamertemperatuur. 18-20°

Na deze handeling kunnen we weer aan de slag. Maak de bodem van het malletje los en verwijder de klei, haal geheel eruit. U kunt het silicone ook van de resterende klei die er nog aankleeft in een emmer water afspoelen.

Uw eerste helft van de mal is klaar.

mal

pilkers zelf maken

We duwen nu het silicone terug in het kadertje en leggen de pilker er terug in .                                  

We spuiten het geheel in met (Trennspray) een lossing spray. Dit om te voorkomen dat de twee helften aan elkaar gehecht blijven na de uitharding.

mal

pilkers zelf maken

We doen nu de zelfde handeling als bij de eerste helft van de mal, laten het geheel maar dan 40 uur uitharden voor we de mal gebruiken voor het gieten. Dit voor de kwaliteit en levensduur van de mal. Na 24 uur kunt u het geheel los maken en u heeft een mooie gietmal.

mal

pilkers zelf maken

Maak aan de voorkant van de mal met een breekmesje een tuitje waar u naderhand het lood kunt in gieten.

Wij nemen nu ons pilker modelletje en nemen de maat van de draadogen zodat wij voldoende draadjes kunnen plooien alvorens we starten met gieten

mal

pilkers zelf maken

We laten nu het loot smelten op een vuurtje. Doe dit het beste in de open lucht want er komen veel gifstoffen vrij.

Strijk de mal met een borsteltje aan de binnenkant in met talkpoeder, zo zal het lood beter gaan vlooien in de mal.

Plaats het geheel tussen twee ijzer plaatjes nu in de bankschroef,  u kunt beginnen met gieten. Zodra  u de mal vol gegoten heeft kunt u de pilker eruit halen en deze op de vloer laten afkoelen. De eerste pilkers kunnen misschien wel niet goed zijn, geen paniek dit is omdat de mal nog niet goed warm is maar na een paar maal zullen er formidabele exemplaren te voorschijn komen.  Giet als het kan in verschillende mallen zodat de ene mal niet over hit geraakt en ondertussen de andere mal wat kan afkoelen. Dit is ook beter voor een langere levensduur van de mallen te behouden.

pilkers

pilkers zelf maken

Voordat u de pliker gaat beschilderen of spuiten moet u ze eerst grondig ontvetten.Voor de lak verkies ik klaarlak & een 2 componenten hars , die gerust tegen een stootje kan.

Ik wens jullie nog veel gietgenot,  indien u nog een vraag heeft i.v.m.  het gieten, mag u deze gerust stellen.