Algemeen nieuws

smokkel

algemeen nieuws

2 Belgen gepakt met 317 kg vis file

ettermiddag stoppet tollerne på Bjørnfjell den belgiske bilen, med 317 kilo torskefilet av prima kvalitet. Fiskerne kom i følge Tollvesenet fra en fiskecamp i Vesterålen

 

– Et forsiktig anslag er at de har fanget cirka ett tonn torsk. Vi vet at at disse fiskecampene er godt utstyrt med fileteringsutstyr og at smuglerne ikke overlater noe til tilfeldighetene, sier kontorsjef Rolf Berget ved tollstasjonen.

 

Dagens beslag er et av de største fiskefiletbeslagene som er gjort på Bjørnfjell.

smokkel buit

Aan de overgangsweg te Bjørnfjell / van Noorwegen naar Zweden stopten waarnemende Douane een Belgische auto met 2 Belgen, die zich uitgaven als leden van een sportvissers vereniging in België.

 Betrap met een lading van maar liefst 317 kg van prima kwaliteits visfilé, naar verluid van de Douane, zouden zij zijn wedergekeerd van één of ander,

nieuw vissers kamp te Vesterålen.

 

Het was dinsdagmiddag dat de twee Belgen werden opgenomen op de grens met de trailer vol vis met een waarde van maximaal NOK 30.000.

 

Het toegestane quotum is 15 kg filet per persoon. Nu de vis in beslag genomen en vernietigd is hebben de smokkelaars een flinke boete van 15.000 NOK kunnen ontvangen.

 

De dagvaarding werd toegegeven door de verdachten.

 

 

Wij (politie)zijn niet bekend met het doel zij hadden met de vis,   maar de waarde ligt tussen 80 en 100 NOK per kilo, zei de politievertegenwoordiger, Borre Gunnerud, NRK. De boete zou maar 1.730,- euro zijn.

Broodvissers worden niet getolereerd hier in Noorwegen, en er komen flinke boetes op.

NHV,

  Uiteraard kwamen ook deze berichten aan de NHV-vzw toe.

                                               

Wetend dat dit een bekend fenomeen aan het worden is in Noorwegen, spijtig!

Maar ook wij zijn hier al lang van op de hoogte.

 Doe je verschillende trips per jaar naar Noorwegen met veel mensen, dan heb je de kans dat er soms zulke mensen met slechte gedachte erbij zijn.

Mensen met andere ideeën, beter weters en die de ballonnetjes al zien opgaan, al zijn ze nog maar voor hun eerste keer meegaan naar Noorwegen.

Die bij hun thuiskomst al plannen gaan uitwerken voor de volgende keer, met ingedachte hieraan veel geld te gaan verdienen.

Dit doormiddel hun gevangen vis! te gaan verkopen bij hun thuiskomst.

Zodat ze hun reis terug betaald hebben en er nog aan overhouden ook.

Het jaar nadien gaan ze terug naar Noorwegen met enkele van eigen compagnons door deze praktijd uit te voeren, een leuke vakantie en nog geld eraan verdiend ook.

Dit gaat natuurlijk als een vuurtje rond, zeker in ons kleine landje Belgë maar ook in het grote Noorwegen. de mensen daar zijn ook niet dom en zijn er intussen ook van bewust.

Hier op Hitra zijn deze broodvissers niet meer welkom, zij krijgen geen boekingen of huizen meer, waardoor ze hun vakanties moeten verplaatsen naar andere gebieden, gebieden waar ze al dan niet bekend zijn. Maar dan, daar worden ze op gewacht en gepakt aan de grenzen.

Maar ook dit komt ten einde.

Namen staan bekend bij de Douane & Politie.

                                       Viskampen worden ingelicht van Zuid tot Noord Noorwegen.

Het imago van de Sportvisclubs werdt ook hierdoor aangetast ,

zij stonden steeds meer en meer in de kijker bij de Noorse Douane en Politie.

Spijtig voor de echte Sportvissers , Clubs en Verenigingen , dat zij telkens hebben moeten boeten voor de gevolgen van deze broodvissers, Quota aanpassingen, meer en meer uren lange controles, enz... . Eindelijk heeft de Noorse overheid dit ingezien en heeft de wetgeving opnieuw aan gepast, een nieuwe en degelijke wet gemaakt om de broodvissers goed aan te pakken. O.a. na een inbeslagname een fikse boete geven en hun ook nog verbieden het land ooit nog te betreden.

En met name ook de Overheid van het land van hun herkomst van hun smokkelactiviteiten op de hoogte brengen, zo dat ze thuis nog eens gevat kunnen worden voor de handelspraktijken die ze daar dan ook nog eens uitvoeren.


algemeen nieuws

Een mooie Tonijn

die zich aan toeval heeft laten strikken in

de visnetten van een beroepsvisser in Mausundvaer.


nieuwe exportquota 2018

algemeen nieuws

Nieuwe exportquota in werking op 01.01.2018

21/12/2017

Nieuwe regels voor het meevoeren van vissen.

 

Vanaf 1 januari zal de nieuwe douanewetgeving in Noorwegen in werking treden.
Het meenemen van vis is dan beperkt tot 20 kilogram of 10 kilogram.

 

Alle accommodaties bij Hitra Turistservice zijn geregistreerde toeristenvisbedrijven. Om 20 kilo vis te kunnen vervoeren, moeten onze gasten de gevangen aantallen (aantal) melden van; kabeljauw, koolvis, roodbaars, heilbot en zeewolf , bij de huiseigenaar. Nadat de huiseigenaren de vangstnummers van de gasten hebben ontvangen, krijgen de gasten een bevestiging voor de export van 20 kilo vis. Gasten die geen vangstaantallen melden, mogen slechts 10 kilogram vis meenemen.

OPGELET!!!   

Deze regeling is weer gewijzigd eind 2019 met ingang op

1 januari 2020.         De export van vis bedraagt dan 18 KG.


smokkel

algemeen nieuws

Weer 2 smokkelaars gevat door de Douane

05/04/2015

Klokslag  02:15 , zaterdagmorgen was een Letse  geregistreerde bestelwagen met twee Litouwse mannen, respectievelijk geboren in '71 en '65, gestopt aan het kantoor op Bjørnfjell.  In hun bagage na het waarnemen vonden de  Douaniers dichtbij de 2200 kg vis, zegt media-adviseur Thore Simenstad van Douane en Accijnzen.

- Ik werkt al 23 jaar voor de Douane en Accijnzen en kan me niet herinneren ooit te hebben gehoord van een dergelijke grote interne aanval. Dit is misschien wel de grootste inbeslagname in Noorwegen, zegt hij.

Simenstad zegt,  dat heel de beslag name van 2014 zo’n  5,5 ton vis is van tollenaren in Noorwegen, verdeeld in 52 in beslagnamens. Het jaar ervoor werd er meer dan 7 ton in beslag genomen .

 

- Het zegt iets over hoe groot dit armatuur is.
Verdeeld in 50 kisten
Hoe zag het er in het busje
Foto: Douane

Volgens Simenstad probeerde de mannen weg te rennen, maar werd ingehaald ongeveer na een mijl in Zweden.

smokkel

De vis was verdeeld in 50 boxen. Simenstad zegt dat het moeilijk is om een waarde te schatten.

- Nu, de vis worden vernietigd, zei hij.

- Wat voor soort vis is het ?

- Er is sprake van kabeljauw, schelvis en heilbot.

 

- Niet al was gevist, maar zelf hadden gevist. Operations Tom Johannessen bij Mid Hålogaland politie zegt dat dit niet al was gevist maar zij zelf hadden gevist.
- Indien het zou worden doorverkocht, kan men alleen maar speculeren, maar het is niet vaak dat je zomaar 2200 kg vis in de vriezer hebt, zegt Johan van Essen. Hij kreeg 20.000 NOK aan boetes. 50 boxes had de man in de auto. Heel de 50 boxes vis die ze hadden met hen. De mannen werden opgevangen door de politie, en de opgelegde boete is NOK 20.000.
- Zij kregen een boete in overeenstemming met de normen die advocaten gebruiken. De geldboete werd ter plaatse betaald, zegt Johanessen. De Litouwers zijn inmiddels verder gereisd, door het toedoen van de operationele commandant.

Er was geen redenen voor hun vast te houden voor een dagvaarding, de boete werd betaald. Ze zijn nu kunnen gaan, maar zonder vis.

 

Bron


smokkel buit

Een voorzichtige schatting is dat ze ongeveer een ton kabeljauw gevangen hadden genomen.

Wij weten dat deze vissers kampen goed zijn uitgerust met fileer apparatuur en dat dit zoals o.a. deze smokelaars niets aan het toeval overlaat om..... ,zegt office manager Rolf Berget bij de douane-station.

 

Handelend op Bjørnfjell , op het douanekantoor is het nog nooit zo druk geweest dan dit jaar.

 

Donderdag namen wij vier Duitsers op , die probeerde om 131 kg kabeljauwfilets te smokkelen. Toen de reisgenoten werd gevraagd hoeveel vis ze hadden, lieten ze vier kisten kabeljauw filets zien. Maar dit was niet alles wat mij moesten zien! Wanneer we alles verder onderzochten het busje en trailer ,  vonden we twaalf polystyreen kisten met fijn verpakte kabeljauw, zegt Martinussen. Eerder deze week , een groep Polen met maar liefst 1,5 ton visfilé .

smokkel buit

Na ondervraging hoeveel ze maar per persoon mochten uitvoeren en goed wisten dat het quota maar 15 kg was , was ook hun boete maar liefst 18.500 euro. 

Het is veel meer dan het toegestane quotum van 15 kg per vis toerist.

Het Quota op de hoeveelheid vissen die toeristen was toegestaan in 2006 om het land uit te brengen werd al eerder aangescherpt door eisen van de visserij-industrie. Ze geloofden dat door de beperking ook de controle voor de visserij toeristen terug gedrongen zou worden en dit ook voor het bestwil van de belangrijke vissoorten.

Maar tot onze verbazing blijkt nu , dat de inbeslagnames de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen.


mausund

algemeen nieuws

Hira/Fröya Nieuws

28/12/2012

Mausund  28.12.2012 .

Petter Sørgård . Beroepsvisser te Hitra/Mausund vangt Heilbot in zijn Zeeduivelnetten, geschat werd deze 280 kg.

Omdat het hoofd alleen al 28 kg zwaar was en dit 10% van het lichaamsgewicht is
denkt men dat deze Heilbot 280 kg is geweest.
Na slachting van de Heilbot is er 138 kg zuiver filee van over gebleven.
Hierbij heeft de beroepsvisser zijn vorig record verbroken dat eerder al 148 kg was.


dode vissen

algemeen nieuws

Kvaenes

02/01/2012

Mystery of the DEAD herring: What made 20 TONNES of fish wash up on Norwegian beach?

Jan-Petter Jorgensen, 44, liep met zijn hond Molly aan de kust toen hij een stinkende lucht waarnam.

Duizenden dode haringen zijn aangespoeld op een strand ten noorden van Noorwegen. Meer dan 20 ton van de vis vormd momenteel een tapijt op het strand van Kvaenes, in Nordreisa, met deskundigen uitzichten afwijkende over hoe ze zijn daar terecht gekomen zijn. Eén ding is zeker, de onthaal munitie aan die geloven dat de Maya-voorspelling van 2012 het einde van de aardezal brengen.

"Mensen zeggen dat er zo iets dergelijks al gebeurde in de jaren '80. Misschien dat de vis is ingesloten in achterstandswijk zuurstofarme omgeving, en toen stierf door te weinig zuurstof.

Deskundigen hebben dan weer gezegd , de school zou zijn ingesloten door het getijdewaternadat roofvissen - zoals een grote school koolvissen - ze naar de kustlijn joegen.

Een andere theorie is dat weer, dat de vissen aan wal werden gestuwd tijdens een recente storm,of gevangen zaten in het ondiepe wateren en beïnvloed zijn door zoet water van een rivier die uitmondt in de baai.

Jens Christian Holst, van het Institute of Marine Research zei , dat een aantal factoren hebben kunnen samen gaan en in één keer zijn gekomen. Hij zei ook, dat hij hoopt dat de staat eentests zal laten uitvoeren op de dode vis, om na te gaan of dat ze niet overleden zouden zijn aaneen ziekte. 


grootste zeeduivel

algemeen nieuws

Grootste zeeduivel ooit

Gisteren werdt het vorig record zeeduivel van 77 kg veroverd door de nu aller grootste zeeduivel ooit aan wal gebracht, met maar liefst 99.4 kg .

Dit door de Noren,  Kare Haugland & John Arne Mostraum,

2 hobbyvissers die samen een netje hebben uit gelegd om het de volgende dag weer gaan op te halen. Met verbazing keken zij toen hun netje boven kwam, zeker toen de zeeduivel dan ook nog even zijn bek open deed. Zij hadden er een kaphaak in gestoken zodat hij deze niet meer zou kunnen toe klappen. Met een touw rond de vis gebonden hebben zij hem met veel ploeteren in hun kleine visbootje kunnen tillen.

Toen ze in de haven aankwamen hebben zij hem met een digitale weegschaal gewogen, maar liefst 99,40 kg kwam op het scherm terecht.

Nieuwsbron; www. vg.no & www. nordhordland.no

Breiflabb i verdsklasse

Flabben var stor, men dei to hobbyfiskarane Kåre Haugland og John Arne Mostraum skjønte ikkje at dei hadde sett verdsrekord med utysket som dei tysdag føremiddag drog opp frå Hjelmåsvågen.
– Me såg at det var noko svært nedi sjøen, og me skjønte ganske snart kva det var. Me kjempa i rundt ein halvtime med å få den svære breiflabben om bord i 19-fotingen som me fiskar med, fortel John Arne Mostraum frå Leiknes.

grootste zeeduivel

Utenkeleg

Tysdagen var han ute på Hjelmåsvågen for å trekkja fire-fem garn saman med fiskekompisen Kåre Haugland som bur i nabolaget. Ingen av dei to drøymte om kor spesiell denne dagen skulle verta. Etter at rekorden var klarlagt, braka det laus i telefonen.– Me tenkte at det sikkert var nokre andre som hadde teke ein breiflabb i same storleik, men det var det altså ikkje. Sonen til Kåre ringde til Havforskingsinstituttet for å spørja kor store andre slike fiskar som var registrert, og då viste det seg at me låg rundt 20 kilo over den gamle rekorden.Den inntil tysdag største breiflabben som vog 79 kilo, hadde rundt 20 kilo rogn, medan flabben til Mostraum og Haugland nesten ikkje inneheldt rogn. Det gjer rekorden berre endå meir strålande.

grootste zeeduivel

Mykje baks

Storfiskaren fortel at det ikkje var berre enkelt å få kjempeeksemplaret opp av sjøen og over ripa. Båten har ein liten hydraulisk garnhalar, men den kunne ikkje brukast. Garnet ville berre ha rivna tvers av.– Fisken har to

svære finnar, og me måtte prøva på å få eit tau rundt ein av dei. Det fekk me til, og stakk også båtshaken inn i kjeften på breiflabben. Den beit skikkeleg til, og heldt godt fast. Me følte oss sikre på at fisken ikkje ville sleppa båtshaken.– Men storfisken kunne kanskje hatt kraft til å bita den av?– Det har eg ikkje tenkt på. Me fekk iallfall fisken inn i båten på denne måten. Då me hadde hovudet over ripa, var i grunnen det meste gjort. Denne fisken er jo veldig mykje hovud og kjeft.– Og dei var ikkje redde for å verta beten av den svære kjeften?– Eg er ikkje redd for sånt. Men det er klart at ein skal vera litt forsiktig, og ikkje akkurat stikka fram neven. Den kjeften er svære saker, men ein så stor fisk er ganske seig i rørslene, så det var ikkje nokon fare med å ha fisken i båten.

Digital veging Mostraum fortel at breiflabben var i live til ei stund etter at den hadde kome på land. Der slokna den etter kvart.Rekordflabben vart teken ein stad inne på Hjelmåsvågen der det er 20-25 meter djupt. Vegen derifrå og inn til kaien på Leiknes er ikkje lang, og der har Arilds Port ein truck som fisken vart heisa i land med. Breiflabben vart også nøyaktig vege på bedrifta si digitale vekt som viste 99,4 kilo.På Leikneskaien vart utysket partert, og beina gjekk på sjøen. Etterpå ville Havforskingsinstituttet ha tak i beinstrukturane for å kunna byggja opp fisken og bestemma lengda på den, men morgonen etter hadde straumen teke alt med seg.Hovudet til fisken er uansett vel bevart på instituttet som skal undersøka skapningen nærare.